4

Forensik..Pilihan Allah Untuk Aku..

Sudah lama blog ini ditinggalkan begitu sahaja,bersawang dan tersisih.Maaf,agak sibuk dengan perkara duniawi,sampai ilmu pun tak dapat dikongsi lagi.MAAF.

Hari ini,aku sudah bergelar mahasiswa,sudah lama aku tunggu saat ini.Manakan tidak,sudah 6 bulan `bertapa’,sekarang kena la beraksi pula:D.

Teringat suatu peristiwa,yang takkan aku lupakan,inshaALLAH..

Semasa pendaftaran uni hari tu,aku sempat berkenalan dengan seorang brother,yang juga bergelar seorang suami dan ayah.Dia pun nak ambil ijazah juga,tapi dalam PERUBATAN.

Dia:Assalam,adik nama apa?baru daftar ea?

Aku:Wslam..saya mohamad @##$$%%#..a’ah,baru je..

Perbualan dimulakan dengan teguran kecil.Tatkala menunggu pendaftaran diproses,perbualan kami semakin rancak.

Dia:Adik amik ijazah ke?Kos apa?

Aku:A’ah,Bachelor in Forensic Science.Abang?

Dia:Saya ambil perubatan,sebab dulu sudah ada diploma dalam Medical Assistant,sekarang nk jadi pegawai perubatan,so kena la ambil medik.

Aku:(hanya mengiyakan dan tekun mendegar)..

Dia:Kalau BFS,InshaALLAh,boleh jadi pegawai sains forensik di hospital.Kenapa adik pilih kos tu?

Aku:Tak bersebab,saya tak kisah belajar apa pun,janji kos tu melibatkan sains,dan inshaALLAH,saya boleh survive nanti.Abang pula kenapa pilih medic lagi?Bukan ke kos tu 5 tahun?Panjang tu..

Dia:Oh,kalau nak diikutkan,hidup saya memang sudah cukup lengkap,inshaALLAh,rumah ada,kereta ada,isteri dan anak pun sudah ada,tapi ada sebab lain kenapa saya ambil kos ni,sebab FARDHU KIFAYAH..tak semua yang belajar medik,berakhir sebagai doktor yang betul2 MUSLIM a.k.a Da’ie,dan kat Malaysia,masih tak ramai lagi doktor pakar..

Aku:(aku tersentak)..

Dia:Saya sudah lama belajar,dan sudah pun bekerja,pelbagai pengalaman yang saya dapat..Ada sesetengah doktor junior ditindas,dan ada macam2 perkara lain lagi berlaku..Ini takkan berlaku,andai mereka betul2 MUSLIM..

Aku:…..

Usai selesai pendaftaran,aku minta diri..mengakhirkan satu perbualan yang bernilai,menyentak hati dan menggerakkan fikiran..InshaALLAH,ada peluang,kita bertemu lagi wahai brother..

Sedikit perkara yang ALLAH ingin sampaikan kepada aku,melalui seorang brother,dan kini,aku sampaikan pada kamu(pembaca)..

Ijazah@Diploma dalam bidang2 yang namanya pun sukar disebut,tak famous,bukan bermakna tak  ada kerja,kerana rezeki itu sudah tertulis..tapi perbezaan laluan kehidupan setiap insan,dalam menghadapi dunia yang takkan kekal..

bila tengok,smart jugak..


Demikianlah halnya; dan sesungguhnya Kami mengetahui secara meliputi akan segala yang ada padanya. 
(Al-Kahfi 18:91)











Bookmark and Share
2

Pencarian Software IMAN:Sahabat itu Murabbi..

12:05 tengahari,Rabu..aku sampai ke Putrajaya Sentral.Sekali lagi,dengan bantuan Hafiz Azhar.Syukron sahabatku.Maafkan aku sebab tidak mampu memberi apa-apa,hanya sekadar ucapan terima kasih.Moga Allah membalas segala jasamu.

12:30 tengahari..Razi,sahabat yang dikenali di CUCMS,juga housemate kepada Amir,menjemputku untuk ke Cyberia(rumah penginapan mereka).Aku ke sana tanpa niat. Kebetulan pula,mereka memerlukan pertolonganku yang tidak seberapa. Lagipun,aku sekadar ingin bermain masa,menunggu waktu bertolak pulang ke Kelantan pada 9:00 malam itu.

Razi membawa aku ke sekitar Putrajaya.Aku melihat bangunan-bangunan gergasi,gah berdiri.Aku teringatkan sebuah hadis tentang tanda-tanda kiamat,yang mana mafhumnya,banyak pencakar langit didirikan..Ya Allah,sudah dekat rupanya. Tarikh untuk menghadapi Mahkamah Akhirat sudah tidak lama,dan aku masih lagi mencari-cari peguam untuk membela nasib diri nanti.

Kami singgah untuk berehat di rumah Razi.

Apabila sahaja sampai.`Keluarganya agak loaded.’aku berfikir..mungkin kerana terlihat 5 motor kategori superbike di halaman rumahnya. Menambah rasa segan untuk stay lama disana.

5:00 petang..Aku meminta untuk dihantar ke Putrajaya Sentral,kerana Razi dan sahabat yang lain ada urusan. Aku bimbang,lagi menyusahkan nanti. Terima kasih wahai sahabat. Moga engkau beroleh kebahagiaan di dunia.

Hanya sekejap di sentral,Nabil,sahabat di MRSM datang mengambilku. Membawaku singgah untuk minum di sebuah premis tepi tasik. Suasananya cukup indah,apatah lagi ketika itu waktu sudah senja. Si Matahari mahu sahaja melabuhkan tirainya,memberi ruang untuk pungguk menanti kehadiran kekasih hati,Si Bulan. Banyak cerita dan perkara dikongsi.

7:30 malam..Dalam perjalanan pulang ke sentral:

`Kawasan Putrajaya ni takde pape la bro’..`tapi best la kalu ko nk bawak awek jalan-jalan’Nabil berkata..`a ah,romantik je’aku menambah..

Sifat Nabil yang matang tapi sempoi,menarik perhatian aku. Orang sepertinya mudah sahaja untuk bersosial dengan yang lain,memudahkan lagi peranan sebagai da’i. Tidak semua orang sepertinya. Syukur,aku dapat mempelajari sesuatu darinya.

9:00 malam..aku menaiki bas ke Kelantan. Ditemani bersama seorang yang aku kenali di PLKN dahulu.  Seorang yang tegas ketika berhujah,namun lembut bila berbicara. Bersyukur aku diberi kesempatan untuk mengenalinya.



"Supaya engkau beroleh sahabat, 
hendaklah diri engkau sendiri 
sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang”
-Hamka-
Bookmark and Share
0

Pencarian Software IMAN:Husnuzon..

2:00 petang, Ahad yang sama..Perjalanan diteruskan lagi ke tempat pengajianku dahulu. Berniatkan ingin bertemu junior di MRSM dan berjumpa Cik Norharliana,tutor ku ketika Asasi dulu,diatas urusan yang tertentu.

Kami(aku dan Hafiz Azhar) menuggu disana,berpusing-pusing mengelilingi UiTM,menunggu tibanya waktu Asar.

Azan Asar dilaungkan. Garau dan lantang suara Bilalnya. Aku masih lagi menunggu. Mencari kelibat junior. Manalah tahu,mereka akan solat bersama nanti. Wuduk diambil perlahan-lahan,sengaja bermain masa di tempat wuduk.

Selesainya solat,aku terlihat seorang remaja,mukanya seperti pernah disaksikan. Lalu ditegur oleh aku,`Boh,demo dulu sekoloh mano?’,teguran mendahului ucapan salam..`MRSM Muadzae’,dibalasnya..Aku tersilu-silu. Malu agaknya. Tersalah tegur.

`Abe ni ex-PT kae?’..`A ah,patotla kawe sero rajin kelih jah demo’aku membalas..sesi berdialog diteruskan,tips sebagai pelajar Asasi diminta untuk dikongsi,galakkan menyertai Usroh juga aku berikan. Tidak mahu dia ketinggalan seperti aku. Ilmu disepah-sepahkan,tapi tidak dikutip oleh sesiapa. Rugi sahaja.

Rasa kecewa makin menerkam,tiada satu pun junior MRSM yang aku ingin ketemu muncul.`Husnuzon(bersangka baik) lah’,Hafiz menegurku..Mungkin angkara terlalu kecewa,sangkaan aku mula terpesong.MashaALLAH.

6:00 petang..Perjalanan diteruskan lagi.UiTM Puncak Perdana sasaran seterusnya,sebelum kami singgah bermalam dirumah sahabat Hafiz,Sheriff.

Di UiTM Puncak Perdana,aku menemui Ariff,sahabat lama ketika di sekolah dan juga jiran sekampung. Orangnya sudah bertambah matang,berfikiran lebih terbuka.Mungkin,dek terlalu lama bergaul dengan orang yang lagi tua agaknya.

8:30 malam,Kampung Ijok..Rumah Sheriif;Rumahnya biasa sahaja dari luaran,namun,bayangan seakan istana mula muncul ketika kaki mula melangkah masuk. Kami terdiam,kelu. Masakan tidak,dikatakannya rumah kampung. Rupanya,rumah yang dibina dikawasan kampung tapi bertaraf 5 bintang.Haih,tak sangka pula sebesar tu rumahnya.

Satu malam kami habiskan di `Istana Kampung’..



Bookmark and Share
3

Pencarian Software IMAN:Sahabat Baru..

8:45 malam,Isnin..Aku menuggu kehadiran Rafique,sahabat yang aku kenal dibangku sekolah. Malam itu,aku merancang ke Cyberjaya,ingin bertemu sahabat lama,pelajar Medik di CUCMS. Dan juga sahabat yang lain,Waseem yang berada di MMU. Perjalanan agak jauh,sungguh. Aku tiba di Cyberjaya,hampir pukul 12 malam.

Di sana,aku disambut oleh Amir,rakan sekelasku di UiTM dahulu. Rumahnya menjadi destinasi,tempat penginapan selama aku disana.

Suatu ketika,aku melihat peluang,peluang untuk meramaikan sahabat. Pelajar Asasi di CUCMS,di kehendaki membuat sebuah video,yang berkaitan tradisi dan kehidupan mereka di CUCMS. Membuat video,montaj;salah satu perkara yang aku minat lakukan. Takkan jemu,mungkin. Aku menolong seberapa yang mampu. Alhamdulillah,sahabatku bertambah. Dari Melayu,Cina hingga ke India;dari Kristian,Hindu hingga ke Atheis.

Di sini(Cyberjaya),aku melihat perkara yang tidak disangka.Ilmu dituntut dari pelbagai peringkat umur. Berusia 20-an,namun masih lagi di peringkat Asasi. Bukan salah,tapi bangga. Sifat ingin mencuba,ingin mencari ilmu,ingin mencapai cita-cita tersemai dalam diri mereka. Memberikan makna yang cukup besar dalam kehidupanku. Satu petunjuk yang amat diperlukan ketika itu,ketika aku perlu membuat keputusan,tentang jalan cerita hidup aku selepas ini.

10 pagi,Ahad..Sekali lagi,Hafiz Azhar menjemputku. Membawa aku pulang ke Kota Damansara. Sudah terlalu lama aku disana,tidak mahu menyusahkan sesiapa lagi. Apatah lagi,mereka akan menduduki ujian akhir semester.

Bittaufiq Wannajah Fil Imtihan

Jangan tension2 ye..

Bookmark and Share
6

Pencarian Software IMAN:Kun fayakun..

7:30 pagi,Ahad..aku bersiap untuk menghadiri sebuah temuduga. Hanya berbekalkan pakaian Hafiz Azhar,kerana aku terlupa untuk membungkus bersama pakaian formal.

Setibanya di Universiti Malaya,aku melihat banyak manusia. Bergaya,segak dan cantik. Rasa diri sangat kerdil,kerana hanya pakaian biasa sahaja yang mampu dipakai. Namun,rasa bersyukur tetap ada. Di saat kesusahan,DIA masih membantu aku.

Sementara menunggu sahabatku,Baidhowi  datang,aku mendaftarkan diri dahulu. Bimbang nanti tidak sempat,atau sibuk dengan hal lain pula.

Selesai sahaja pendaftaran,kini hanya menunggu waktu. Waktu yang agak mendebarkan. Biasalah,pertama kali temuduga. Ini baru temuduga dunia,belum lagi temuduga di akhirat sana. Entah apa yang akan dirasa.
5:00 ptg.. tamatnya temuduga. Alhamdulillah..itu yang mampu aku ucapkan. Walaupun peperiksaan yang agak susah,namun,temuduga berjalan lancar. Penat,memang penat. Aku singgah dibangku simen berdekatan,mahu kebaskan rasa penat. Hadir seorang India,40-an,aku mengagak.

`Adik ni belajar kat mana dulu?’pertanyaan diajukan kepadaku.`saya ni bekas pelajar asasi UiTM.’..`kenapa tak sambung sana je?’aku membalas,`entahla,dapat tawaran ni,sy datang la dulu,test nasib je.’..perbualan mula meleret. Dari kisah sistem pembelajaran di Malaysia,hinggalah kisah hidupnya,tapi ada satu kisahnya yang menarik pendengaran aku. Fokus lebih diberikan ketika itu.

`Saya nak sangat jadi pengetua.dah bertahun-tahun saya apply,tapi tak dapat-dapat juga.Tahun ni saya apply lagi,mungkin ni da kali terakhir kot.Tapi nak jadi pengetua,tak boleh ada Master,kalau setakat Ijazah atau Diploma tu,takpe.Tapi tahun ni juga saya apply untuk buat Master.’kata Pakcik itu..`Dah fed up agaknya’aku bermonolog..`nak dijadikan cerita,satu hari,ada surat bercop mesyuarat agong sampai.Masa tuh,Master saya da diluluskan,akan start 22 Jun ni..memang saya gelisah habis la.takut,risau..bukan apa,takut tak dapat lagi.saya suruh kerani saya yang membuka surat tu.tak berani la saya.’..dia menyambung,`Tahniah,sukacitanya anda dimaklumkan permohonan anda diluluskan’..`saya pun tengok tarikh berkuatkuasa,terkejut saya. 21 Jun. Sehari sebelum sy buat Master’..ceritanya disambung lagi..

`Ada pepatah India cakap,kalau itu memang hak kita,ia tetap akan jadi hak kita.kalau itu bukan hak kita,ia takkan jadi hak kita’..aku tertarik.berfikir sejenak..teringat firman Allah di dalam kitabnya;

"…Dan adalah ketetapan Allah itu suatu ketetapan yang pasti berlaku."
[Al-Ahzab:38]

SubhanALLAH. Hebat. Mesej yang sama disampaikan di dalam Islam,dan agama lain,namun lain pendekatannya. Mungkin ini yang menyebabkan berlakunya perbezaan fahaman,perbezaan pegangan.

6:00 ptg..Pakcik aku sampai. Dari UM,terus kami ke rumah.


Bookmark and Share
3

Pencarian Software IMAN:Kisah Bermula..

7:00 pagi,Selasa..aku tiba di perhentian bas Sri Manjung.Belakangku sakit angkara membonceng motor,sambil 2 beg galas dibadanku dan 1 beg laptop,digenggam erat..

Aku menunggu saat ketibaan bas ke perhentian Duta.Seorang abang menyapa,`Adik nak pergi KL ke?kerja apa?’aku membalas.` a ah..tak kerja lagi,masih belajar’..begitulah permulaan perbualan kami..Kisahnnya meleret,pelbagai pengalaman dan keluhan sebagai anggota RELA dikongsi..Aku hanya diam mendegar..kadang-kala mengangguk,tanda mengambil hati..

7:45..Bas transnasional tiba.Perjalanan ke kota besar kini bermula.
4 jam kemudian,gerbang tol KL dapat ku lihat dari jauh.`Alhamdulillah’,monolog hati pada DIA..segala perjalanan dipermudahkan..

Hafiz Azhar,seorang saudara dan juga tour-guide aku. Setia menunggu untuk menjemput kehadiranku. Aku dibawa ke seluruh pelusuk ibu kota. Indah,kagum dan hebat,itu yang dapat aku fikirkan tentang pencakar langit yang ada,tamadun yang terbina dan kehebatan manusia yang dikurniakan oleh-Nya..

 Kami singgah di KLCC,ingin ketemu seorang lagi saudara,Hazmi namanya. Rasa rindu pada seorang saudara,kian terubat. Kelibatnya dilihat,melilau-lilau mencari kami. Alhamdulillah,orangnya masih sihat dan mampu bernafas. Malah,dimurahkan lagi rezekinya..

Usai pertemuan di KLCC,aku ingin pulang,kerana hari sudah lewat senja.Kota Damansara,bukannya sekangkang kera dari KLCC. Masa banyak hilang untuk kesana. Lagipun,saudara dan adik-adik kesayangan sudah lama menanti kehadiran aku. Tidak mahu mereka menunggu lebih lama lagi.

Aku sampai agak lewat. Badan yang penat kembali segar,melihat wajah kanak-kanak yang bebas dari sebarang dosa,yakni adik-adik yang aku sayangi..




Perjalanan Kian bermula..

Bookmark and Share
0

Doakan Kami Berjaya..

Bismillahirrahmannirrahiim..
Assalamualaikum wbt..

TAKUT,perasaan yang sentiasa ada..walau seberani mana pun,perasaan itu tetap wujud dalam diri..
Namun,yang menjadi persoalannya..KENAPA?

Hanya beberapa hari sahaja lagi,sebelum titik perubahan hidup berlaku..adakah aku mampu?yakin?
Ya,usaha memang sudah..tapi adakah ia memadai?mencukupi?

Hampir semua orang mengharapkan sesuatu dari aku..mereka tidak jemu memberi semangat,ingatan,sokongan..walau ada sebahagian dari mereka sebaliknya..

Aku tahu,si DIA knows best what is for me..aku tahu..tapi kenapa sukar untuk berpegang teguh?asyik terpesong sahaja..subhanALLAH..

Ya ALLAH,moga aku dan sahabat ku yang turut sama berjuang,berjaya kali ini..permudahkanlah segala urusan kami,jauhilah kami dari segala fitnah dan keburukan..


Bookmark and Share
0

Doa..



Lirik Lagu Kubermohon PadaMu – Boy B4 (OST Drama Makbul TV2)

ASTAGHFIRULLAH.. ASTAGHFIRULLAH..
ASTAGHFIRULLAHAL ‘ADZHIM.. AL LADZII LAA ILLA HA ILLAHA..
HUWAL HAYYUL QAYYUUM.. WA ATUBU ILLAIK..
AMIN… AMIN… AMIN… AMIN…

KU BERMOHON PADA MU YA ALLAH..
TETAPKAN IMAN KU SENTIASA PADA MU
BERSERAH PADA MU
SESUNGGUHNYA
SOLAT SERTA IBADAHKU
HIDUP DAN MATIKU
HANYALAH UNTUK MU
HANYALAH UNTUK MU
YA ALLAH..
LAILLAHAILLALAH.. LAILLAHAILLALAH.. LAILLAHAILLALAH..

KU BERMOHON PADA MU
TIAP DETIK KU MENGHARAP KEBAIKAN MU
LINDUNGILAH AKU SELAMATKANLAH
DARI SEKSAAN MU YANG AZAB SENGSARA
LAILLAHAILLALAH.. LAILLAHAILLALAH.. LAILLAHAILLALAH..

KU BERMOHON PADA MU
PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSAN
RAHMATILAH SEGALA PEMBERIAN
KURNIAKANLAH AKU DUNIA DAN AKHIRAT

AMIN… AMIN… AMIN… AMIN…


Bookmark and Share
1

Apa itu PERSAHABATAN?

Bismillahirrahmanirrahiim



Assalamualaikum..

Teringat lagi,macam baru semalam saya menjejakkan kaki ke UiTM Puncak Alam.. tapi hari ini, adalah pengakhirannya..sebagai pelajar asasi..setahun berlalu tanpa sebarang rasa, hanya terselit dengan memori indah dan kusam..walau demikian,itulah yang menjadi asam garam kehidupan..mendidik dan mengajar diri,erti sebuah hakikat..sebagai seorang sahabat,saudara..

Ingatlah sahabatku, jangan ditangisi sebuah perpisahan,tapi tangisilah pertemuan..kerana tanpa pertemuan,tiadalah perpisahan..Moga kita semua dipertemukan di sebuah pertemuan yang abadi..

Ukhuwafillah abadan abada..InshaALLAH..=)

video
Apa itu PERSAHABATAN?

Bookmark and Share
0

Kisah Kami dan Exam..

Bismillahhirrahmanirrahiim

Detik tetap berlalu..

Makin hari makin dekat dengan exam final..

Penanda tamatnya asasi..

Moga segala usaha kita diberkati oleh si DIA..


Bersama Taufiq dan Kejayaan di dalam Ujian

"Hidup memerlukan pengorbanan.
pengorbanan memerlukan perjuangan.
perjuangan memerlukan ketabahan.
ketabahan memerlukan keyakinan.
keyakinan pula menentukan kejayaan.
kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."
Bookmark and Share
0

Kisah Kita dan Facebook..


Bismillahirrahmanirrahiim

Untuk entri kali ni, saya nak sentuh sedikit sebanyak tentang facebook..
Bila sebut sahaja facebook,mesti ramai yang tahu..
Facebook seolah-olah satu keperluan untuk umat manusia zaman sekarang..
Setiap perkara ada baik buruknya..begitu juga denga Facebook..
Jadi,disini ada sedikit peringatan buat diri dan para pembaca..

JAGA AIB:

Dari Abu Hurairah r.a bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud, “Dan sesiapa yang menutup keaiban seorang muslim maka Allah taala akan menutup keaibaannya di dunia dan di akhirat. Dan Allah taala sentiasa menolong seseorang hamba, selama dia menolong hambanya.”
(HR Muslim)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra,bahwa Rasulullah saw. Bersabda:Hindarilah oleh kamu sekalian berburuk sangka kerana buruk sangka adalah ucapan yang paling dusta. Janganlah kamu sekalian saling mengata antara yang lain, janganlah saling mencari-cari aib yang lain,
 janganlah kamu saling bersaing (kemegahan dunia),
 janganlah kamu saling mendengki dan janganlah kamu saling membenci dan janganlah kamu saling bermusuhan tetapi jadilah hamba-hamba Allah yang bersaudara.
(Shahih Muslim No.4646)

JANGAN MENGUMPAT:

Nabi Muhammad SAW bejumpa dengan para sahabat dan bertanya,
“ Kamu tahu apa itu mengumpat? ” Mereka menjawab “ Allah dan Rasul-Nya lebih tahu ”
Nabi bersabda lagi, “ Kamu menyebut apa yang saudara kamu benci”
Mereka berkata lagi, “ Apa kata kalau yang kusebut itu sememangnya ada pada saudaraku? “
Nabi bersabda lagi, “ Jika yang kamu sebut itu ada pada dia, maka itulah mengumpat.
Jika yang disebut itu tiada padanya, maka itulah pembohongan besar. ”
(Hr Muslim)

Daripada Ibnu Mas’ud, kami bersama Rasulullah SAW. Tiba-tiba bangkit seorang lelaki dan meninggalkan majlis. Ada seorang lelaki lain mengumpatnya. Maka Rasul berkata kepada lelaki itu, “ Bersihkan.” Dia berkata, “Nak bersihkan daripada apa? Aku tidak memakan daging pun!“Rasul bersabda,“ Sesungguhnya kamu telah memakan daging saudara kamu .“
(Hr Thabrani – sahih)



JAGA DIRI(MUSLIMAH):

Abu Hurairah r.a. berkata :
Bersabda Rasulullah s.a.w. : 
"Dua golongan orang dari isi neraka yang belum pernah aku melihatnya.
 Perempuan yang berpakaian dan telanjang
(menutup setengahnya mendedahkah setengahnya atau memakai pakaian yang nipis).
Maka tidak mentaati Allah dan menarik orang lain kepada keadaannya (sepertinya).
Atas kepala bagai bunggol unta khurasan.
 Mereka tidak akan melihat syurga dan tidak mencium baunya.
Orang lelaki yang memegang cambuk seperti ekor sapi, mereka memukul manusia dengannya
(HR Ahmad dan Muslim-sahih)


Khas utk mereka yg suka letak pic sdri..

JANGAN LEKA:

“Dan ada antara manusia: Orang yang memilih serta membelanjakan hartanya kepada cerita dan perkara hiburan yang melalaikan; yang mengakibatkan boleh menyesatkan (dirinya dan orang ramai) daripada agama Allah SWT dengan tidak berdasarkan sebarang pengetahuan;
dan ada pula orang yang menjadikan agama Allah itu sebagai ejek-ejekan; merekalah orang yang akan beroleh azab yang menghinakan.” 
(QS Luqman:6)

Intiharnya, kalau nak diikutkan,banyak lagi batas-batas yang perlu dijaga dan dipatuhi. Si DIA mewujudkan batas-batas tersebut bukanlah untuk menyusahkan,tapi untuk menguji sejauh mana kemampuan kita mematuhi ketetapannya. Dari situ,kita akan di-ranking kan mengikut gred kemampuan masing-masing.

video

Bookmark and Share
2

Kisah Untuk Bakal Suami dan Isteri..


Bismillahirrahmanirrahiim

Buat Calon Suami

Pernikahan atau Perkawinan,
Menyingkap tabir rahsia ...
Isteri yang kamu nikahi,
Tidaklah semulia Khadijah,
Tidaklah setaqwa Aisyah,
Pun tidak setabah Fatimah ...
Just
eru Isteri hanyalah wanita akhir zaman,
Yang punya cita-cita,
menjadi SOLEHAH ...

Pernikahan atau Perkawinan,
Mengajar kita kewajiban bersama ...
Isteri menjadi tanah,
kamu langit penaungnya,
Isteri ladang tanaman,
kamu pemagarnya,
Isteri kiasan ternakan,
kamu gembalanya,
Isteri adalah murid,
kamu mursyidnya,
Isteri bagaikan anak kecil,
kamu tempat bermanjanya ..
Saat
isteri menjadi madu, kamu teguklah sepuasnya,
Seketika
isteri menjadi racun, kamulah penawarnya,
Seandainya
isteri tulang yang bengkok, berhati-hatilah meluruskannya..

Pernikahan atau Perkawinan,
Menginsafkan kita perlunya iman dan taqwa ...
Untuk belajar meniti sabar dan r
edha,
K
erana memiliki isteri yang tak sehebat mana,
Just
eru kamu akan tersentak dari alpa,
Kamu bukanlah Muhammad Rasulullah atau Isa As,
Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamaullahhuwaj
hah,
Cuma suami akhir zaman, yang berusaha menjadi soleh ...

Buat Calon Isteri

Pernikahan atau Perkawinan,
Membuka tabir rahsia,
Suami yang menikahi kamu,
Tidaklah semulia Muhammad,
Tidaklah setaqwa Ibrahim,
Pun tidak setabah Isa atau Ayub,
Atau pun segagah Musa,
Apalagi setampan Yusuf
Justeru suamimu hanyalah lelaki akhir zaman,
Yang punya cita-cita,
Membangun keturunan yang soleh solehah...

Pernikahan atau Perkawinan,
Mengajar kita kewajiban bersama,
Suami menjadi pelindung, kamu penghuninya,
Suami adalah nakhoda kapal, kamu penunjuk arahnya,
Suami bagaikan balita yang nakal, Kamulah penuntun kenakalannya,
Saat suami menjadi Raja, kamu nikmati anggur singgahsananya,
Seketika suami menjadi bisa, kamulah penawarnya,
Seandainya suami masinis yang lancang, sabarlah memperingatkannya

Pernikahan atau Perkawinan,
Mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa,
Untuk belajar meniti sabar dan redha,
Kerana memiliki suami yang tak segagah mana,
Justeru kamu akan tersentak dari alpa,
Kamu bukanlah Khadijah, yang begitu sempurna didalam menjaga
Pun bukanlah Hajar ataupun Mariam, yang begitu setia dalam sengsara
Cuma wanita akhir zaman, yang berusaha menjadi solehah ...

Bookmark and Share
 
Copyright © .:Kisah Dari DIA:.